Dema
Çinînê:
Madeyên
Di Nav Berûyan De Çi Ne?
Mazî Û berû fêkiyên maddeyên wekhev ên qenc din ava xwe de
dihewînin. Di naveroka wan de sereke, Gallîk, tanen, asîda gallîk, asîda ellagîk,
nîşasta û şakir heye.
Ji Çi Re Baş e?(Kêrî Çi
Tê?)
- · Ji ber bandora wê ya mirovan qeviz dike, di nexweşiya hinavîşê de
- · Ji ber bandora qujeriya mîkroban û sekinandina xwînê ji bo pêçandina birînên vekirî û birînên hundir de
- · Ji ber bandora zuhakirina edabê, di edabgirtina qirik, çav û mîlakê de
- · ji ber bondora wê ya li ser aramkirina rayan, ji nexweşiya basûrê re
- · ji ber nexweşiyên bîrûv û bûkikê
Çawa
Tê Amadekirin?
- Vexwarina ava Berûya dara mazî ya bi qalikê wê re hatî kelandin û bi hingivî hatî şirînkirin, ji edaba qirikê, edaba mîlakê, edaba çavan re baş e. Her wisa ji hinavîş, penceşêr, anjîn, bawesîr, şewata zik, birîna hundirê zik, astirît û birînên devan re baş e.
- Ji bo nexweşiya hinavîşa giran, rojê 2-3 caran grameke toz/pûka berûyê xwarin baş e.
- Taybetî ji bo nexweşiyên hundirîn(şewata zik, gastirît, ûlser..hwd) 15 gr. Toza berûyan di litreyeke avê de bê kelandin, bi hingivî an k-jî dimsê bê şirinkirin û rojê 2-3 piyale were vexwarin baş e.
- Bi ava têde pel, qalik û berûyên dara mazî hatî kelandin serşûştin, bîrûvê tûne dike.
No comments:
Post a Comment